Osakeyhtiölle tilinpäätös on pakollinen, mutta pienempien toiminimiyrittäjien kohdalla sitä ei läheskään aina ole pakollista laatia. Toiminimelle tilinpäätös on pakollinen silloin, kun yrityksen tilikausi on muu kuin kalenterivuosi tai päättyneellä ja sitä edeltävällä tilikaudella seuraavista kaksi täyttyy:

  • taseen loppusumma on vähintään 350 000 euroa
  • liikevaihto on vähintään 700 000 euroa
  • palveluksessasi on tilikauden aikana keskimäärin 10 henkilöä.

Me suosittelemme tilinpäätöksen laatimista kaikille yrittäjille, vaikka sitä ei aina vaadittaisikaan. Alla listattuna lyhyesti miksi.

  1. Tilinpäätös kuvaa yrityksesi liiketoiminnan tulosta tilikauden ajalta eli saat käsityksen siitä, miten yritykselläsi menee.
  2. Tilinpäätös kertoo yrityksesi taloudellisen tilanteen tilinpäätöspäivänä.
  3. Tilinpäätöksestä saatua tietoa hyödyntävät myös yrityksellesi tärkeät tahot kuten rahoittajat ja viranomaiset.

Näiden lisäksi tilinpäätöksestä kannattaa tarkastella maksuvalmiutta, kannattavuutta ja vakavaraisuutta. Voit esimerkiksi vertailla näitä oman toimialasi keskiarvolukuihin ja siten helpottaa pitkän tähtäimen suunnittelua ja liiketoiminnan kehittämistä. Taseesta näet esimerkiksi yrityksesti varat ja velat ja tuloslaskelmalta taas sen, miten yrityksen tulos on muodostunut. Tilinpäätöksessä on aina vertailu edelliseen tilikauteen, joten yrityksen liiketoiminnan kehitystä on helppoa seurata.

Tilinpäätöksen laatiminen ja tulkinta nostattaa monesti hikipisaroita yrittäjän otsalle. Tuskaa helpottaa se, että kirjanpito on hoidettu tilikauden aikana laadukkaasti ja asianmukaisesti, jolloin itse tilinpäätöksen laatiminen helpottuu huomattavasti. Edellä mainitun toimintamallin lisäksi me käymme asiakkaidemme kanssa tilinpäätökset läpi ja avaamme lukuja mahdollisimman selkeästi, autamme lukujen tulkitsemisessa ja annamme oman näkemyksemme siihen, millaisia toimenpiteitä seuraavalle tilikaudelle kannattaisi tehdä, jotta yritys voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Työskentelemme aina aktiivisesti asiakkaamme edun ja menestymisen saavuttamiseksi.

---
Vuonna 1999 perustettu Tilimanager Oy tarjoaa asiakkailleen nykyaikaisia ja laadukkaita kirjanpitopalveluita. Tilimanager Oy:n toiminnan keskeisiä arvoja ovat osaaminen, laatu ja luotettavuus sekä pitkäkestoinen asiakassuhde. Tilimanager Oy on ketjuihin kuulumaton, yrittäjävetoinen perheyritys ja tilitoimisto Tampereella, Kangasalla ja Pirkkalassa.