Jos kuulut alv-rekisteriin ja tilikautesi liikevaihto on alle 30 000 €, voit hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta. Saat huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin, jos liikevaihtosi on vuonna 2022 enintään 15 000 €. Jos liikevaihto on yli 15 000 € ja alle 30 000 €, arvonlisäverosta saa huojennuksena osan. Alv:n alarajahuojennus on tuloverotuksessa veronalaista tuloa. Huojennus on sen tilikauden tuloa, jonka aikana oikeus huojennukseen on syntynyt.

Näin haet

Alarajahuojennuksen tiedot haetaan arvonlisäveroilmoituksella, jossa sinun tulee ilmoittaa huojennukseen oikeuttava liikevaihto ja veron määrä. Huomioi siis, että kaikkia myyntejä ja veroja ei huomioida huojennuksessa, joten huojennukseen oikeuttava liikevaihto ja veron määrä ei ole automaattisesti sama asia kuin liikevaihto ja veron määrä. Apuna tässä on Verottajan sivuilta löytyvät laskurit.

  • Jos olet kuukausi-ilmoittaja, hae huojennusta tilikauden viimeisen kuukauden alv-ilmoituksella.
  • Jos olet neljännesvuosi-ilmoittaja, hae huojennusta kalenterivuoden viimeisen neljänneksen (loka-joulukuun) alv-ilmoituksella.
  • Vuosi-ilmoittajien huojennus haetaan kalenterivuodelta annettavassa alv-ilmoituksessa.

Palvelu laskee huojennuksen automaattisesti maksettavan veron määrästä. josHuojennusta voi hakea myös takautuvasti kolmen vuoden kuluessa siitä, kun huojennukseen oikeuttava tilikausi on päättynyt. Täytä tällöin tilikauden tai kalenterivuoden viimeinen arvonlisäveroilmoitus uudelleen. 

Olemme apunasi

Alarajahuojennuksen hakeminen kuuluu meillä kirjanpitäjän perustyöhön, eli asiakkaanamme sinun ei tarvitse itse tehdä mitään huojennuksen hakemiseksi. Kirjanpitäjäsi huolehtii asiasta oma-aloitteisesti ja tekee hakemuksen puolestasi alv-ilmoituksen yhteydessä.

---
Vuonna 1999 perustettu Tilimanager Oy tarjoaa asiakkailleen nykyaikaisia ja laadukkaita kirjanpitopalveluita. Tilimanager Oy:n toiminnan keskeisiä arvoja ovat osaaminen, laatu ja luotettavuus sekä pitkäkestoinen asiakassuhde. Tilimanager Oy on ketjuihin kuulumaton, yrittäjävetoinen perheyritys ja tilitoimisto Tampereella, Kangasalla ja Pirkkalassa.